środa, 25 maja 2016

Ciasto z truskawkami i galaretka

Ciasto z galaretka i truskawkami

Biszkopt:

6 jajek
10 lyzek oleju
4 lyzki wody gazowanej 2,1/4 szklanki maki
1-1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe lub smietankowe bez cukru
3 szklanki mleka 750 ml
5 czubatych lyzek cukru
250 g miekkiego masla

Galaretka:

900 ml wrzacej wody
2 galaretki
500 g dowolnych owoców


Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3,5. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3,  dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.


Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).

Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ja dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podkładam na podłogę koc. Rzucić ciastem o ziemię” można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę. Po tym fakcie wkładamy ciasto spowrotem do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na pol lub ile sie chce. Zostawic do ostudzenia

Budynie ugotowac z cukrem,przykryc(zeby sie nie stworzyl kozuch) i wystudzic.Wystudzony budyn dokladnie miksujemy z maslem. 

Gotowy krem budyniowy przelozyc na wystudzony biszkopt i rownomiernie  wysmarowacpamietajac zeby brzegi byly dokladnie uszczelnione kremem wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wylozyc owoce.
Galaretki przygotowac wedlug przepisu nieznacznie zmniejszajac objetosc wody,wystudzic i i delikatnie zalac owoce.

Calosc wstawic do lodowki do stezenia sie galaretki.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz