Biszkopt:
6 jajek
10 lyzek oleju
4 lyzki wody gazowanej 2,1/4 szklanki maki
1-1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe lub smietankowe bez cukru
3 szklanki mleka 750 ml
5 czubatych lyzek cukru
250 g miekkiego masla
Galaretka:
900 ml wrzacej wody
2 galaretki
500 g dowolnych owoców
Oddzielamy białka od żółtek. W
czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3,5. Nie zmniejszając obrotów
dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna
być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.
Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z
piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ja dla
zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podkładam na podłogę
koc. Rzucić ciastem o ziemię” można i drugi raz... jeśli pierwszy
rzut sprawi nam wielką frajdę. Po tym fakcie wkładamy ciasto
spowrotem do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych
drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto
z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na pol lub ile sie chce. Zostawic do ostudzenia
Budynie ugotowac z cukrem,przykryc(zeby sie nie stworzyl kozuch) i wystudzic.Wystudzony budyn dokladnie miksujemy z maslem.
Gotowy krem budyniowy przelozyc na wystudzony biszkopt i rownomiernie wysmarowacpamietajac zeby brzegi byly dokladnie uszczelnione kremem wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wylozyc owoce.
Galaretki przygotowac wedlug przepisu nieznacznie zmniejszajac objetosc wody,wystudzic i i delikatnie zalac owoce.
Calosc wstawic do lodowki do stezenia sie galaretki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz