środa, 25 maja 2016

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

 babka_pomaranczowa_thermomix


Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstej śmietany
Do dekoracji:
  • lukier
  • skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Mąke pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy w naczyniu Thermomix. Przesypujemy do innego naczynia. Z pomarańczy zcieramy skórkę i wyciskamy sok.
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek dajemy masło i cukier puder. Miksujemy na gładką masę czas 5 min/obr.4. Następnie nastawiamy Thermomix na obroty 4 bez nastawiania czasu i dajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy po łyżce mąki – aż do skończenia składników. Na koniec wlewamy sok z pomarańczy i skórkę. Mieszamy non stop. Dodajemy śmietanę i miksujemy jeszcze ok. 30 s.
Formę na babę smarujemy tłuszczem. Przelewamy ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 60 min (do suchego patyczka)
Pozostawiamy babkę w formie do wystygnięcia. Następnie dekorujemy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz