niedziela, 29 maja 2016

Sernik ze spodem Brownies



Skladniki:

Spód Brownis:
115 g masla
100 g gorzkiejczekolady
200 g cukru
2 jaja temperatura pokojowa
1lyzezka ekstraktu wwaniliowego lub cukru waniliowego
115 g maki
Tortonica o srednicy 26 cm wylozona papierem do pieczenia

Masa serowa:
750 g twarogu mielonego dwukrotnie(nie znalazam twarogu i dalam ser)
5 jajek
250 ml smietanki 30%
200 g cukru
1 lyzeczka extraktu waniliowego
150 g drobinek czekoladowych  lub posiekanej czekolady

Polewa czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
40 g masla

Przygotowanie:spód:

Do zwyklego garnuszka wlozyc Maslo i polamanom czekolade.Podgrzewac na malym ogniu az powstanie gladka masa.Odstawic do ostudzenia.

Do naczynia wbic jajka.Ubijac obroty 4 jednoczesnie powoli dodajac cukier,kiedy jajka beda juz puszyste zmniejszyć obroty do 2 i powoli dodawac ostudzonom mase czekoladowom.Dodac przesianom make i mieszac do polaczenia składników.Ciasto wlac do tortownicy. Piec 25 min w temperaturze 180°C

Masa serowa:

Do naczynia wlozyc ser i wbic jajka,zmiksować na obrotach 4 az nie będzie grudek, dodac cukier i zmniejszyć obroty 2 az do polaczenia skladnikow.Dodać smietanke cukier waniliowy lub Extrakt i wymieszać,Na koniec dodac drobinki czekolady i wymieszać.
Mase wylac na upieczony spód, spód moze byc ciepły.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 150°C i piec 1,5 godziny w kapieli wodnej az wierzch sernika bedzie sciety. Po upieczeniu sernik ostudzic Minimum 3 godziny .

Polewa czekoladowa:

Czekolady i Maslo rozpuscic w miseczce nad parom mieszajac , kiedy skladniki sie polaczom odrazu polac sernik.

Sernik pieczony metodom kapieli wodnej(ustawiamypojemnik z woda na nizszej pólce) piecze sie dluzej na nizszej temperaturze ale za to jest równiutki,nie peka i nie opada.
Sernik kremowy i bajecznie czekoladowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz